فهرست مطالب

پلاسما و نشانگرهای زیستی - سال چهاردهم شماره 1 (پیاپی 53، زمستان 1399)

نشریه پلاسما و نشانگرهای زیستی
سال چهاردهم شماره 1 (پیاپی 53، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/18
  • تعداد عناوین: 9
|
  • عبدالبشیر واحدی*، حامد کلنگی میاندره، محمد سوداگر، علی جافر، علی شعبانی صفحات 1-12

    پژوهش حاضر با هدف برسی تاثیر سطوح مختلف عصاره بارهنگ کبیر Plantago major L. بر برخی شاخص های رشد و کارایی تغذیه در بچه ماهی کپور معمولی Cyprinus carpio انجام شد. بدین منظور تعداد 204 قطعه بچه ماهی کپور معمولی با میانگین وزنی (09/2±69/18گرم) در 4 تیمار و هر تیمار با 3 تکرار شامل:، شاهد(بدون عصاره بارهنگ کبیر(، 1/0 ، 5/0 و 1 درصد عصاره بارهنگ کبیر در کیلوگرم غذا، توزیع گردید تغذیه بچه ماهیان 2 بار در روز و به میزان 3 درصد وزن بدن و دوره آزمایشی 45 روز به طول انجامید. زیست سنجی بچه ماهیان هر 2 هفته یکبار انجام شد. نتایج پژوهش در پایان دوره آزمایش نشان داد شاخص های رشد (افزایش وزن، درصد افزایش وزن، ضریب چاقی، ضریب رشد ویژه، افزایش وزن روزانه و درصد افزایش وزن روزانه) و برخی شاخص های تغذیه ای (ضریب تبدیل غذایی و ضریب بازده غذایی)در تیمارهای مختلف تفاوت معنی داری با گروه شاهد نداشتند (05/0< p.). بیش ترین و کم ترین افزایش وزن، درصد افزایش وزن و ضریب چاقی بترتیب در تیمار 1/0 درصد عصاره بارهنگ و شاهد مشاهد شد. بیش ترین و کم ترین ضریب رشد ویژه بترتیب در تیمار های 1/0 و 5/0 درصد عصاره بارهنگ و شاهد مشاهده گردید. کم ترین ضریب تبدیل غذایی در تیمار 1 درصد عصاره و کم ترین ضریب بازده غذایی در شاهد مشاهد گردیده است. با توجه به نتایج سطوح مختلف عصاره بارهنگ بر عملکرد رشد و کارایی تغذیه تاثیری قابل توجهی نداشت است.

    کلیدواژگان: عصاره، بارهنگ کبیر، رشد، کپور معمولی
  • سجاد بادبرین*، رضا سیدشریفی، حسن خمیس آبادی، جواد احمدپناه صفحات 13-25

    استفاده از نشانگرهای مولکولی و به ویژه نشانگرهای ریزماهواره به دلیل ویژگی های برتر آنها اطلاعات بسیار ارزشمندی از ساختار ژنتیکی موجود مورد مطالعه را فراهم می کند. این اطلاعات می تواند جهت حفاظت از موجود در خطر انقراض و یا بررسی مکان ژن های تاثیر گذار بر صفات کمی (QTL) مورد استفاده قرار گیرد. هدف از این پژوهش تاکید بر اهمیت نشانگرهای ریزماهواره برای مطالعات تنوع ژنتیکی در بز مرخز و استفاده از آنها در استراتژی های حفاظت است. در این مطالعه از 240 بز مرخز در استان کردستان به صورت تصادفی خونگیری شد. استخراج DNA از نمونه خون کامل و به روش نمکی انجام گرفت. سپس با استفاده از واکنش زنجیره ای پلیمراز (PCR) تنوع ژنتیکی 30 نشانگر ریزماهواره مورد بررسی قرار گرفت. آلل های هر فرد با استفاده از روش رنگ آمیزی نیترات نقره نمایان شد. پارامترهای ژنتیکی مربوط به ساختار ژنتیکی بز مرخز با استفاده از نرم افراز POPGENE محاسبه شد. بجز نشانگر INRA040، تمام نشانگرهای استفاده شده به خوبی تکثیر شدند. از میان نشانگرهای تکثیر شده، نشانگر MCM136 چند شکلی پایینی نشان داد اما دیگر نشانگرها چندشکلی بالایی داشتند. نشانگرهای ILSTS030 با 6 آلل و نشانگر MCM136 با 3 آلل به ترتیب بیشترین و کمترین تعداد آلل را تولید کردند. نشانگر ILSTS030 (7504/0) بیشترین و نشانگر MCM136(0158/0) کمترین میزان هتروزیگوسیتی مورد انتظار را نشان دادند. به نظر می رسد نشانگرهای ریزماهواره ابزاری مفید و قابل اعتماد برای شناسایی نژادهای بز است و استفاده از آنها می تواند راه حلی برای حفاظت از نژادهای در خطر انقراض باشد.

    کلیدواژگان: بز مرخز، ساختار ژنتیکی، نشانگرهای ریزماهواره
  • علی ابراهیمی، کاظم پریور*، نسیم حیاتی رودباری، اکرم عیدی صفحات 27-39

    وجود سلولهای بنیادی پیش ساز عصبی در بخش هایی از مغز بالغین، امید به درمان و بازیابی نقص ها و بیماری های مرتبط با سیستم عصبی مرکزی و دژنراتیو مانند پارکینسون، آلزایمر و ام اس را بالا برده است. از طرفی کمک به تسریع تکثیر و تمایز این سلولها با دیدگاه درمانی بحث پیشرو دیگری است که این امیدها رابیشترمی کند. کویرستین یک فلاونویید گیاهی است که اثرات متعدد ترمیمی، مهاری و حفاظتی آن بر روی برخی از بیماری ها از جمله آسیب های عصبی، جبران استرس های اکسیداتیو، مهار سرطان و نیز روند های زیستی سلول از قبیل تمایز و تکثیر، بررسی و اثبات شده است. هدف از این تحقیق، بررسی تاثیر توام این ماده بر روند تکثیر و تمایز سلولهای زیر بطنی(SVZ) مغز موشهای بالغ در وضعیت وابسته به دوز می باشد با استخراج سلولهای بنیادی عصبی از SVZ و تولید نوروسفیر، غلظتهای 1، 5 و 15 میکرومولارکویرستین به محیطهای کشت افزوده شد. پس ازیک هفته تاثیر تکثیری و تمایزی آن با کنترل مقایسه گردید. بعد از تعیین هویت سلولی از طریق بیان ژن و وضعیت بقاء سلولی با آزمون MTT، شمارش و کمی سازی تصاویر سلولی بوسیله نرم افزار ImageJ، معنی داری اختلافات از طریق نرم افزار SPSS بررسی گردید. نتایج نشان داد که میزان تاثیر تمایزی در غلظت های مختلف متفاوت است. بطوریکه غلظت 1میکرومولار کمترین تاثیر تمایزی را دارد. از غلظت 5 میکرومولار و بالاتر، تاثیر تمایزی افزایش یافته ولی مهار تکثیر نیز اتفاق می افتد. در غلظت 15 میکرومولار بیشترین مهار مشاهده گردید.

    کلیدواژگان: کوئرستین، ناحیه زیربطنی(SVZ)، تمایز، تکثیر
  • مهرداد ملائی*، جلیل پورحاجی موتاب صفحات 41-54
    زمینه و هدف

    طحال به عنوان بزرگ ترین اندام سیستم لنفاوی، کبد به خاطر بزرگترین غده بدن و همچنین پانکراس به خاطر ترشحات گوارشی در بدن پستانداران و پرندگان دارای اهمیت می باشد. هدف این مطالعه بررسی ویژگی های ساختاری اندام های فوق در چکاوک طرقه می باشد.

    روش کار

    20عدد چکاوک طرقه نر و ماده انتخاب و از سه پرنده نر و سه ماده، نمونه بافتی اخذ و نمونه ها به روش هماتوکسیلین و ایوزین، رنگ آمیزی گردید.

    یافته ها

    کبد در چکاوک طرقه دارای دو لوب راست و چپ است و لبه خلفی لوب چپ فاقد بریدگی است. کیسه صفرا به شکل یک گلابی کشیده تا لوله ای در سطح احشایی لوب راست و زمان پر بودن در عقب لبه خلفی نیز مشخص می شود. طحال به شکل میله ای راست تا خمیده به رنگ قرمز قهوه ای است و در بخش خلفی سطح احشایی لوب چپ کبد قرار دارد. پانکراس اندامی طویل در فضای دو بازوی صعودی و نزولی دوازدهه به شکل دو لوب پشتی و لوب تحتانی می باشد. کپسول گلیسون به داخل پارانشیم کبد نفوذ نمی-کند، به همین دلیل لبوله شدن نسج نامشخص است. طحال را کپسول عضلانی همبندی، محصور کرده ولی هیچ انشعابات ترابکولی از کپسول به داخل پارانشیم نفوذ نمی کند. از خارج پارانشیم بافت پانکراس را کپسولی بسیار ظریف از بافت همبند سست می پوشاند. تیغه های بسیار ظریف و کوتاهی از کپسول به داخل غده نفوذ کرده و غده را به لبول های نامحسوسی تقسیم می کند.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل نشان می دهد که کبد، طحال و پانکراس چکاوک طرقه تشابه زیادی با گنجشکسانان، به ویژه توکای سیاه دارد.

    کلیدواژگان: هیستومورفولوژی، چکاوک طرقه، کبد، طحال، پانکراس
  • ملیکا نادری*، محمدرضا بیگدلی صفحات 55-72
    زمینه و هدف

    سال های متمادی است که کارهای پژوهشی رفتاری که برگرفته از شبکه های عصبی می باشد همواره جایگاه ویژه ای داشته است. چرا که ارزیابی شناختی و رفتاری مبنای کلیه مطالعه الکتروفیزیولوژی و مولکولی است و باید به نحوی به مطالعات رفتاری باید ارتباط داده شود. هدف از این طراحی و ساخت، تجمیع و ارزیابی همزمان رفتارهای مدل حیوانی در یک دستگاه است. بر مطالعه بر روی مدل های حیوانی کمک شایانی به کسب اطلاعات درباره ساختار و عملکرد اعصاب کرده است.

    روش کار

    مدل طراحی شده در این پژوهش، یک ماز چند مسیره در محیط آبی می باشد و در هر مسیر، عوامل مختلفی تحت بررسی قرار می گیرد. به گونه ای که سه سکو تعبیه شده است. با وارد شدن موش به دو مسیر که یکی پوشیده از آیینه و دیگری دارای توپ است؛ سکوهای متحرک فعال می گردند و سکوی آخر پس از طی چند مسیر، با به صدا در آمدن صدای بیپ در دسترس قرار می گیرد. به هنگام بالا آمدن سکوها، چراغ کم نوری، روشن می شود. بعد از قرارگرفتن موش به مدت چند ثانیه، سکو از حالت افقی خارج می شود. هنگام ورود موش به مسیر فرعی ماز، با فلش نوری مواجه می شود تا از ورود به آن جا منع شود. جهت یابی خودمدار، حافظه غریزی و یادگیری نقش پذیری در طول تست با ارزیابی عملکرد موش ها ارزیابی می شوند.

    یافته ها

    عادت کردن به فلش چراغ قرمز، حساس شدن به صدای قبل از بالا آمدن سکوی سه، شرطی سازی عامل و کلاسیک با کمک محرک ها، حافظه اجرایی و یادگیری جانشینی با اختصاصی کردن تست، یادگیری نهفته و حافظه لحظه ای با بررسی عملکردی، حافظه غیر ارتباطی و شروع کننده با توپ و حافظه ارتباطی با شناختن نحوه کار لیزرها و میزان اجتماعی بودن موش با اندازه گیری مدت زمان حضور در مسیر آیینه ای؛ در این دستگاه بررسی می شوند.

    نتیجه گیری

    در این دستگاه امکان سنجش فاکتورهای ذکر شده به صورت هم زمان، وجود دارد.

    کلیدواژگان: حافظه و یادگیری، ماز آبی، جهت یابی، سکوی متحرک
  • منیره قربانی، عبدالحسین شیروی*، غلامحسن واعظی، ویدا حجتی، حمید سپهری صفحات 73-86
    زمینه و هدف

    مشکلات و عوارض مرتبط با تغییرات آنزیم های کبدی از تاثیرات بیماری دیابت ملیتوس است. استفاده از رویکرد تغذیه ای بخش قابل توجه ای از روند پیشگیری، کنترل و درمان را به خود اختصاص می دهد. مطالعه حاضر بررسی تاثیر روغن مغز گردو غنی شده با β-sitosterol در شاخص های خونی عملکرد کبدی رت های مبتلا به دیابت است.

    روش کار

    تعداد نمونه مورد مطالعه 30 موش و در مجموع 5 تیمار در این آزمایش مدنظر بود. گروه کنترل که نرمال سالین، تیمار دوم، روغن خالص مغز گردو بدون افزودن β-sitosterol و 3 گروه دیگر با دوزهای 30، 45، 60 mg/kg β-sitosterol گاواژ شد. پس از 4 هفته گاواژ خونگیری از نمونه های مورد پژوهش انجام و اندازه گیری انسولین و قند خون، بعداز جدا کردن سرم خون به همراه فاکتورهای خونی از قبیل کلسترول، تری گلیسرید، کلسترول با تراکم بالا (HDL)، آسپارتات آمینوترانسفراز (AST)، آلانین آمینوترانسفراز (ALT)، آلکالین فسفاتاز (ALP)، بیلی روبین توتال، بیلی روبین مستقیم و آلبومین مورد سنجش قرار گرفتند.

    یافته ها

    اختلاف معناداری بین گروه شاهد و گروه مداخله بدون گاواژ β-sitosterol، گروه مداخله با گاواژ β-sitosterol 30، گروه مداخله با گاواژ β-sitosterol 45 و گروه مداخله با گاواژ β-sitosterol 60 میلی گرم بر کیلوگرم در متوسط قند خون، کلسترول، تری گلیسرید و HDL، AST، ALT، ALP، بیلی روبین توتال و مستقیم و آلبومین وجود داشت.

    نتیجه گیری

    روغن غنی شده با β-sitosterol را می توان به عنوان یک ترکیب مفید برای کنترل دیابت پیشنهاد نمود.

    کلیدواژگان: دیابت، بتاسیتوسترول، روغن گردو، کبد
  • میلاد رنجبر، مجید محمدنژاد*، محمدرضا قمی صفحات 87-98
    زمینه وهدف

    شوری یکی از عوامل استرس زا و موثر در حیات، سوخت و ساز و پراکنش آبزیان می باشد که فرایند رشد جانور را تحت تاثیر می گذارد، لذا در مطالعه حاضر، اثر شوریهای مختلف بر فاکتورهای رشد، بقا و شاخصهای خونی ماهی قزل آلای رنگین کمان مورد بررسی قرار گرفت.

    روش کار

    در این مطالعه 450 عدد بچه ماهی قزل آلای رنگین کمان با متوسط وزن 057/0 ± 53/5 گرم در چهار گروه با شوری های 30-20-13-5 گرم درلیتر و یک گروه آب شیرین هر گروه با سه تکرار در طی 2 ماه مورد بررسی قرار گرفتند. درانتهای پژوهش شاخص های رشد، بقا وشاخص های خونی بررسی گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که افزایش شوری باعث کاهش وزن، ضریب رشد ویژه و ضریب چاقی می گردد، هر چند کاهش وزن در گروه ها معنی دار نبوده است(P>0.05). همچنین با افزایش شوری میزان گلبولهای قرمز، هموگلوبین و هماتوکریت افزایش پیدا کرد و در شوری 20 گرم در لیتر بیشترین مقدار را دارا بود، بیشترین تعداد گلبول سفید در خون ماهیان گروه شوری 13 گرم در لیتر بودو کمترین تعداد این گلبول ها در شوری 20 گرم درلیتر می باشد که اختلاف معنی دار آماری را نشان داد (p <0.05).

    نتیجه گیری

    بچه ماهی قزل آلای رنگین کمان قابلیت رشد در آبهای شور تا 20 گرم در لیتر را دارد اما با بالا رفتن شوری میزان متابولیسم پایه این ماهی افزایش می یابد و به همین میزان، کاهش در شاخصهای رشد آن مشاهده می شود و شاخصهای خونی آن دچار تغییر می گردد.

    کلیدواژگان: قزل آلای رنگین کمان، شوری، رشد، خونشناسی
  • سمیرا بابای نوروزی، پرستو رحیمی*، مهدی رهنما صفحات 99-109
    زمینه و هدف

    جلوگیری از تشکیل سنگ کلیه از مسایل مهم در پیشگیری از بروز بیماری های کلیوی می باشد. پوست موز دارای خواص آنتی اکسیدانی، ضد التهابی، بهبود و ترمیم بافتی است و به علت خاصیت قلیایی، افزایش دهنده سیترات و کاهنده کلسیم ادرار و اوره و کراتینین خون است. هدف از این پژوهش بررسی اثرعصاره هیدروالکلی پوست موز بر بروز سنگ کلیه اگزالات کلسیمی در موش های نر صحرایی نژاد ویستار القاء شده توسط اتیلن گلیکول می باشد.

    روش کار

    در این پژوهش اثر عصاره هیدروالکلی پوست موز در بیماری سنگ کلیه القاء شده توسط اتیلن گلیکول در 32موش های نر نژاد ویستار در 6 گروه در 31 روز آزمایش شد. کنترل مثبت غذا و آب، کنترل منفی غذا و آب و محلول اتیلن گلیکول1%، شاهد 1 و 2 غذا، آب و عصاره پوست موز: غلظت 100 و 150 میلی گرم بر کیلوگرم، تجربی 1 و 2 غذا و آب و عصاره پوست موز: غلظت 100 و 150 میلی گرم بر کیلوگرم +محلول اتیلن گلیکول1% دریافت می کردند. ادرار 24 ساعته و خون جهت آنالیز بیوشیمیایی جمع آوری شدند. بافت کلیه از نظر میزان تجمع اگزالات کلسیم  به روش هماتوکسیلین -ایوزین مورد بررسی بافت شناسی قرار گرفت.

    یافته ها

    بررسی ها نشان داد کراتینین، اسیداوریک، اوره خون و کلسیم ادرار بین کنترل منفی و گروه های تجربی 2 اختلاف معنی داری دارند، اوره و سیترات ادرار کنترل منفی و تمامی گروه ها و اگزالات ادرار کنترل منفی و کنترل سالم اختلاف معنی داری داشتند. بررسی های بافت شناسی کلیه نشان از بهبود بافت کلیه و کم شدن تعداد بلورهای اگزالات کلسیم ایجاد شده تخت تاثیر اتیلن گلیکول داشت و بلورهای کورتکس و مدولای کنترل منفی اختلاف معنی داری با تمامی گروه ها نشان داد(05/0P<).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان از اثر بخشی عصاره پوست موز بر جلوگیری از ایجاد سنگ کلیه و بهبود عوارض بافتی ناشی از مصرف اتیلن گلیکول با مهار مسیرهای تشکیل اگزالات کلسیم به دلیل خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی دارد.

    کلیدواژگان: موز، عصاره پوست موز، سنگ کلیه، اتیلن گلیکول، رت
  • سید رشید هاشمی*، رسول شهروز، فرهاد سلطانعلی نژاد، غلامرضا نجفی صفحات 111-121
    زمینه و هدف

    کوچکترین استخوان های بدن در گوش میانی قرار گرفته است که وظیفه انتقال هوای ورودی از گوش خارجی به گوش داخلی را انجام می دهند و از نظر فیزیولوژی و آسیب شناسی دارای اهمیت می باشند. در رابطه با بافت شناسی استخوانچه های گوش میانی در گاومیش تاکنون مطالعه ای انجام نشده بود.

    روش کار

    برای این مطالعه 8 سر گاومیش نر و ماده بالغ از کشتارگاه تهیه گردید. سپس ازاستخوانچه های گوش میانی مقطع بافتی گرفته شد و با رنگ آمیزی هماتوکسیلین- ایوزین مورد مطالعه بافت شناسی قرار گرفت و ساختمان داخلی استخوانچه ها و مفاصل بین آنها بررسی شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد استخوانچه های گوش میانی در گاومیش از نوع متراکم بوده و دارای اتصالات مفصلی از نوع همبندی و سینوویالی می باشد. ناحیه اتصالی بین دو استخوانچه چکشی به سندانی و سندانی به رکابی دارای مفصل متحرک بوده و یک کپسول مفصلی از بیرون فضای مفصلی را می پوشاند . ضخامت این کپسول در مفصل بین استخوانچه چکشی به رکابی ضخیمتر از مفصل سندانی به رکابی بود. اطراف صفحه قاعده ای استخوانچه رکابی از سمت بیرون ساختاری نازک همانند کپسول مفصلی بین استخوانچه ها مشاهده گردید که رباط حلقوی اتصال دهنده بوده و باعث اتصال قسمت قاعده استخوانچه رکابی به قسمت پنجره دهلیزی می-شد.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه به عنوان اطلاعات پایه برای تحقیقات فیزیولوژی و پاتولوژی قابل گوش میانی قابل ارایه می باشد.

    کلیدواژگان: بافت شناسی، استخوانچه، گوش میانی، گاومیش، بالغ
|
  • Abdul Bahsir Wahidi *, Hamed Kolangi Miandareh, Mohammad Sudagar, Ali Jafar, Ali Shabani Pages 1-12

    The aim of this study was to investigate the effect of different levels of plantain (Plantago major L) extraction on several growth indices and nutritional efficacy in Common carp (Cyprinus carpio). For this purpose, 204 common carps with an average weight (18.69 ± 2.09 g) in 4 treatments and each treatment with 3 replicas including: control (without Extract of Great Plantain Extract), 0.1, 0.5 and 1% of the extraction distributed in kilograms of food, feeding the fish twice a day, with 3% of body weight and the experimental period was 8 weeks. At the end of the experiment period, the results showed growth indices (weight gain, weight gain percentage, specific growth coefficient, daily weight and percentage of daily weight gain) and some nutrition indices (feed conversion coefficient and feed efficiency coefficient) with no significant difference with the control group (P> 0.05). The highest and lowest weight gain, weight gain percentage and condition factor were observed in the 0.1% extraction diet and control group, respectively. The highest and lowest specific growth coefficients were observed in 0.1% and 0.5% extraction diet and control groups, respectively. The lowest feed conversion coefficient was observed in 1% extraction diet and the lowest feed efficiency coefficient was observed in the control group. According to the results, different levels of extraction had no significant effect on growth performance and nutritional efficiency.

    Keywords: extraction, plantain major, growth, Common carp (Cyprinus carpio)
  • Sajad Badbarin *, Reza Seyedsharifi, Hassan Khamis Abadi, Javad Ahmadpanah Pages 13-25

    The use of molecular markers, especially microsatellite markers provides very valuable information about the existing genetic structure under study. This information can be used to protect an endangered species or to investigate the location of genes affecting quantitative traits (QTL). The purpose of this study was to emphasized the importance of microsatellite markers for the study of genetic diversity in Markhoz goats and their use in conservation strategies. In this study, blood samples were taken from 240 Markhz goats in Kurdistan province randomly. DNA extraction from whole blood samples was performed by salting out method. Then, the genetic diversity of 30 microsatellite markers was investigated using polymerase chain reaction (PCR). Alleles of each individual were identified using silver staining method. Genetic parameters related to the genetic structure of Markhoz goat were calculated using POPGENE software. Except for INRA040 marker, all markers used were well amplified. Among the amplified markers, MCM136 showed low polymorphism but other markers had high polymorphism. ILSTS030 markers with 6 alleles and MCM136 markers with 3 alleles produced the highest and lowest number of alleles, respectively. ILSTS030 marker showed the highest (0.7504) and MCM136 marker showed the lowest (0.0158) expected heterozygosity. Microsatellite markers seem to be a useful and reliable tool for identifying goat breeds and their use can be a solution to protect endangered breeds.

    Keywords: Genetic straucture, Markhoz goats, Microsatellite markers
  • Ali Ebrahimi, Kazem Parivar *, Nasim Hayati Roodbari, Akram Eidi Pages 27-39

    The presence of neural precursor stem cells (NSCs) in some parts of the adult brains and the potency of these types of cells for the acceleration of the proliferation and differentiation processes with a therapeutic viewpoint is another beneficial facet of the application of neural precursor stem cells in cell biology. Quercetin, as an herbal flavonoid, has been extensively investigated and shown to have numerous effects on some cell-lines and disorders. We aimed to investigate the impact of quercetin, on proliferation and differentiation of NSCs derived from the subventricular zone (SVZ) of the adult rat brains. The isolated SVZs were mechanically minced into pieces through repeated pipetting in phosphate-buffered saline, incubated with 0.25% trypsin and treated with trypsin inhibitor; then centrifuged to obtain the cell suspension. The obtained cell suspension was cultured for one week to achieve neurospheres. When the cells reached confluence of 70-80%, they were sub-cultured for three passages and in the third passage, quercetin was treated with the cultured cells at the concentrations of 1, 5, and 15 μM. Methods such as Real time-PCR, MTT assay and ImageJ software, have been used to validate differentiation and proliferation of cells. The results indicated that the differentiation rate of NSCs is affected by various concentrations of quercetin in a dose-dependent manner so that 1µM quercetin had the least, and 15µM quercetin showed the most effects on cell differentiation. However, 1µM quercetin exhibited no significant cell toxicity, the most antiproliferative potential showed when treated with 15µM concentration quercetin.

    Keywords: Quercetin, Sub-Ventricular Zone (SVZ), Differentiation, Proliferation
  • Mehrdad Molai *, Jalil Pourhaji Motab Pages 41-54

    Spleen, liver and pancreas are important in mammals and birds respectively because of the largest organ of lymphatic system, body's largest gland and digestive secretions. The aim of this study was to investigate structural features of the above organs in Calandra Lark. Twenty male and female Calandra larks were randomly selected and their liver, pancreas, and spleen were studied morphologically Subsequently, tissue samples of three males and three females were obtained and samples were stained using hematoxylin and eosin method. Liver has two lobes in all Calandra Larks, including right lobe and left one. Posterior edge of left lobe is lack of incision and isn’t divided into two pieces. The spleen is in the form of straightforward to curved bar in brown-red colour and is located in posterior part of the visceral surface of left lobe of liver. Pancreas is a long organ which is located between ascending and descending arms of duodenum and it is composed of two lobes. Gleason capsule doesn’t penetrate into liver's parenchyma; hence, lobule of tissue is unknown. A connective muscle capsule surrounds spleen, but trabeculae branches of it don't penetrate into the parenchyma. Outside of parenchyma, a very delicate capsule of loose connective tissue covers pancreas. Very delicate and short blades of the capsule are penetrated into the gland and it is divided into lobules. The results indicate that liver, spleen, and pancreas of Calandra lark have many similarities to Fringillidae, particularly Turdus merula.

    Keywords: histomorphology, Calandra Lark, liver, spleen, pancreas
  • Melica Naderi *, Mohammad Reza Bigdeli Pages 55-72
    Inroduction & Objective

    For many years, behavioral research derived from neural networks has always had a special place. Because cognitive and behavioral assessment is the basis of all electrophysiological and molecular studies and should be somehow related to behavioral studies. The purpose of this design and construction is to simultaneously integrate and evaluate animal model behaviors in one device.

     Material and Methods

    Studying animal models has been crucial for gaining insight about the structure and function of the nervous system. For investigating behavioral tasks, scientists need to design or choose a box containing each stimulus they want to check. The advantage of this experiment as opposed to most others is the use of different types of memory and learning in addition to Egocentric and Allocentric navigation. The experiment is a multi-path water maze wherein through each path different factors are examined. Three platforms are situated in the maze. Upon the mouse entering the two paths, one covered with mirrors the other containing a ball, moving platforms are activated and the final platform becomes accessible with a sound effect after the paths have been traversed. When the platforms are elevated, a dim light is turned on. After the mouse has stood on a platform for a few seconds the platform moves and drops the mouse back in the water. When the mouse tries to enter the secondary path, a flashing light appears to prevent it from doing so. Through the experiment, spatial cues have been placed to differentiate directions.

    Results

    Instinctive memory and latent learning of the mouse are evaluated in the watery environment, its semantic memory through the identification of moving platforms, and procedural and associative memory through finding the link between maze sensors and conditioning on the lights. The multifunctional nature and unique complexities of the proposed experiment, will allow the researcher to evaluate the aforementioned factors.

    Keywords: Learning, Memory, Water Maze, Navigation, Moving Platforms
  • Monireh Ghorbani, عبدالحسین شیروی *, Gholamhassan Vaezi, Vida Hojati, Hamid Sepehri Pages 73-86

    Problems and complications associated with liver enzyme changes can be regarded as some effects of Diabetes Mellitus. Using a nutritional approach is a significant part of the prevention, control and treatment process. The aim of this study was to investigate the effect of walnut oil enriched with beta-cytosol on blood parameters of liver function in diabetic rats. The study sample consisted of 30 mice divided into 5 groups of 6 rats, where each group was kept in a separate cage. Five treatments were considered in this experiment, where control group received normal saline, the second treatment were given pure walnut oil without the addition of β-sitosterol and the other three groups were gavaged with 30, 45, 60 mg / kg β-sitosterol. After 4 weeks of gavage, the next stage of blood sampling was performed. Insulin and blood glucose were measured after blood serum separation along with the measurement of blood factors such as cholesterol, triglyceride, high-density cholesterol (HDL), aspartate aminotransferase (AST), alanine aminotransferase (ALT), alkaline phosphatase (ALP), total bilirubin, direct bilirubin, and albumin. Significant differences existed among the mean values of the tests in the control group and the intervention groups without, with 30 mg/kg, with 45 mg/kg, and with 60 mg/kg β-sitosterol. These significant differences among the treatments were seen in mean fasting blood sugar, cholesterol, triglyceride, high-density cholesterol (HDL), total aspartate aminotransferase (AST), alanine aminotransferase (ALT), alkaline phosphatase (ALP), total bilirubin, direct bilirubin, and albumin. β-sitosterol-enriched walnut oil can be regarded as a helpful option to control diabetes.

    Keywords: Diabetes, β-sitosterol, Walnut oil, liver
  • Milad Ranjbar, Majid Mohammad Nejad *, Mohammadeeza Ghomi Pages 87-98
    Introduction & Objective

    Salinity is one of the stressful and effective factors in the life, metabolism and distribution of aquatic animals that affects the animal's growth process. Therefore, in this study, the effects of different salinity on growth factors, survival and blood indices of rainbow trout were studied.

    Materials and Methods

    In this study, 450 rainbow trout with average weight of 5.53 ± 0.057g were divided into four groups with salinity of 5, 13, 20, 30 ppt and fresh water group of each group with three replications during 2 months were studied.At the end of the research growth indices survival and blood indices were measured.

    Results

    The results of this study showed that increased salinity of the water caused a decrease in body weight, SGR and CF, although weight loss in different groups was not significant (P> 0.05).In addition, salinity affected the survival of rainbow trout and reduced the survival of fish.Also, with increasing salinity, the levels of red blood cells, hemoglobin and hematocrit increased and salinity was 20 grams per liter, with the highest amount. The highest number of white blood cells was in the fish of the salinity group of 13 ppt and the lowest number of these cells in salinity was 20 ppt, which showed a significant difference (P <0.05).

    Conclusion

    Rainbow trout can grow up to 20 ppt in saline water, but with increasing salinity, the base metabolism of this fish increases, and the decrease in growth indices It is observed and its blood parameters change.

    Keywords: Rainbow trout, Salinity, growth, Hematology
  • samira babai norozi, Parastoo Rahimi *, mehdi rahnema Pages 99-109
    Inroduction & Objective

    Prevention of kidney stone formation is one of the important issues in preventing kidney disease. Banana’s peel has antioxidant, anti-inflammatory and tissue repairing properties, and due to its alkaline properties, it increases citrate and decreases urinary calcium, urea and blood creatinine.

    Material and Method

    In this study, 32 males of Wistar divided into 6 groups. Healthy control used only food and water, negative control group rats, used food, water, and 1% ethylene glycol solution. The control group 1, used food, water and solution of banana’s peel at concentrations of 100 mg / kg and 150 mg / kg orally. Experimental 1 used food , water, and 100 kg concentration of banana's skin extract solution with 1% ethylene glycol .Experimental 2 rats, used food , water, solution of banana's peel extract at concentration of 150 mg / kg with 1% ethylene glycol solution. At the end 24 urine, blood kidneys of samples were collected. Kidney tissue was histological examined with hematoxylin-eosin for accumulation of calcium oxalate.

    Results

    Significant differences were observed in creatinine and blood uric acid in the negative control group compared to experimental 2.The highest urea levels in the blood were observed in the negative control Negative control had significant difference with experimental 1. Urea and urinary citrate in the negative control had significant difference compared to all groups. Urinary oxalate in the negative control a statistically significant difference was observed compared to healthy control .Also, the amount of crystals in total renal tissue between experimental groups 1 and experimental group 2 with negative control group and other groups significant statistical differences were observed (P <0.05). Renal histological examinations showed improvement of renal tissue .

    Conclusion

    The results show the effectiveness of banana peel extract on preventing kidney stones and improving tissue complications due to ethylene glycol consumption by inhibiting the formation of calcium oxalate due to its antioxidant and anti-inflammatory properties.

    Keywords: Banana, banana peel extract, Kidney stone, Ethylene glycol, Rat
  • S. R. Hashemi*, R. Shahrooz, F. Soltanalinejad, Gh. Najafi Pages 111-121
    Inroduction & Objective

    The smallest bones in the body is located in the middle ear. It transmits air from the outer ear to the inner ear  and this ossicle important in physiology and pathology . There is no study performed on the histology of middle ear bones in the buffalo.

    Material and Method

    For this study, eight male and female buffalos heads were selected from the slaughterhouse. Then histological section was taken from the middle ear ossicles and histologically stained by haematoxylin-eosin staining. At the end the middle ear ossicles were studied histology  and the internal structure of the ossicels and joints between them was studied.

    Results

    The histological results showed middle ear ossicles in buffalo was Compact bone and It has synovial joints.The joint between malleus bone and incus bone and The joint between incus bone and stapes bone had diarthrosis joint and a articular capsule covered the outside of the articular space. This articular capsule was thicker in the joint between the malleus bone and incus bone than the incus bone and stapes bone. Around the foot plate of the staped bone obseves annular ligament that connected the joints of the stapes bone to the ventral window.

    Conclusion

    The results of the present study can provide basic information for other researchers to physiology and pathology in this regard.

    Keywords: Histology, Middle Ear, Ossicle, Buffalo, Adult